Hotellissa ollaan samaan aikaan kotona ja kylässä

Suurin osa ihmisistä on vieraillut hotellissa ainakin kerran tai pari elämänsä aikana, ja mielessä on suhteellisen selkeä mielikuva siitä, mitä kaikkea hotellivierailu yleensä pitää sisällään. Silmien eteen nousee ehkä kuvia hohtavan valkoisista, napakasti pedatuista vuodevaatteista, kokolattiamattojen peittämistä pitkistä kerroskäytävistä ja aamupalabuffetin nakkeja, kananmunia ja hedelmiä notkuvista tarjoilupöydistä. Usein hotellivierailulta toivotaan ennen kaikkea sujuvuutta, helppoutta sekä viihtyisää ja siistiä huonetta. Mikäli kyseessä on työmatkan sijaan vapaa-ajan yöpyminen, nousevat arvostusasteikolla korkealle nimenomaan mahdollisuus irtautua arjesta ja kotiympyröistä ilman ruoanlaittoa, siivoamista ja muita arjen askareita, sekä niiden lisäksi vielä mahdollisesti ripaus ylimääräistä luksusta, kuten suuri kylpyamme, ylelliset kylpytuotteet sekä illan päätteeksi lasillinen kuohuvaa tai kylmä olut huoneen minibaarista.

Pienet lifestyle-hotellit haastavat suuret ketjut

Suuret hotelliketjut hallitsevat majoitusalan pelikenttää, ja monet niistä toimivat paitsi monissa kotimaan kaupungeissa, myös kansainvälisesti. Niinpä usein lähes jokaisessa matkakohteessa voi halutessaan majoittua ennalta tutun ketjun hotellissa, jonka palvelut ja muut käytännöt tuntuvat jo valmiiksi tutuilta ja kodikkailta. Hotelliala on siinä mielessä erityinen ja haastava, että asiakkaat ovat ikään kuin samaan aikaan kotona ja kylässä, ja hotellin pitäisi kyetä luomaan sellainen kokemus ja tila, joka tuntuu yöpyjästä mukavan ja turvallisen kotoisalta. Kodikkuuden ohella hänen tulisi kokea saavansa osakseen suurta vieraanvaraisuutta ja suorastaan kuninkaallista kohtelua.

Ketjuhotellin valinnan etuja ovat siis tuttuus ja ennalta-arvattavuus, ja ne varmasti lisäävätkin monen asiakkaan arvostamaa kotiin tulemisen tunnetta. Tutussa, suuren ketjun hotellissa palvelut ovat maasta ja kaupungista riippumatta suhteellisen samanlaisia, ja hotellivieras tietää tarkkaan jo etukäteen, mikä suihkugeeli kylpyhuoneessa odottaa, ja minkälaista kahvia tai leikkeleitä aamiaisella tarjoillaan. Yhä enemmän alalle on kuitenkin tullut pieniä, yksittäisiä boutique-hotelleja, jotka vievät palvelun vielä astetta tai paria syvemmälle ihon alle. Esimerkiksi monien pikkukaupunkien vanhoissa kaupunginosissa toimii tunnelmallisiin puurakennuksiin taidolla ja ajan henkeä noudattaen kunnostettuja pieniä hotelleja, joiden viihtyisyys ja esteettinen anti ovat usein aivan omaa luokkaansa. Tarjolla ei välttämättä ole kuntosalia tai ympäri vuorokauden päivystävää vastaanottoa ja hotellin ulko ovi on aina lukittuna, eikä huoneessa ehkä ole tilaa lisävuoteelle, mutta palvelujen suppeuden korvaavat esimerkiksi pienen aamiaissalin koristeellinen kaakeliuuni, aamulla käsin leivotut korvapuustit ja sympaattisen ullakkohuoneen ikkunasta avautuva uskomattoman kuvauksellinen maisema.

Laaja tarjonta takaa sopivan vaihtoehdon joka tilanteeseen

Hotellitarjonnan laajuus ja vaihtelevuus takaavat sen, että jokainen matkalainen löytää varmasti kuhunkin tarkoitukseen parhaiten soveltuvan vaihtoehdon. Joskus tilanne ja olosuhteet vaativat, että huonevarauksen voi tehdä sokkona ja ilman vertailua nopeasti ja lyhyellä varoitusajalla, kun taas toisinaan matkaa suunnitellaan pitkään ja huolella, jolloin on hyvin aikaa paneutua etukäteen eri majapaikkojen lupaamaan palvelutarjontaan ja omiin toiveisiin majoitukseen liittyen. Netistä löytyvät asiakasarvostelut tarjoavat aitoa ja luotettavaa tietoa hotellien tasosta ja eri yksityiskohdista, ja etenkin ympäristöstään ja laatuvaatimuksistaan tarkempien matkustajien kannattaa niitä hyödyntää. Esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyn tien varrella sijaitsevan hotellin huoneisiin saattaa kantautua häiritsevän paljon ohi ajavan liikenteen meteliä, tai aamupalalta puuttuvat kokonaan vaikkapa gluteenittomat tai vegaaniset vaihtoehdot. Sellaiset seikat selviävät parhaiten edellisten matkustajien kokemuksiin tutustuessa.