Automatkan mielenkiintoiset hotellivaihtoehdot

1970 ja -80-luvuilla automatkailu oli monen perheen mieleen. Automatkoja tehtiin niin ympäri naapurimaita Ruotsia ja Norjaa kuin myös pitkin Eurooppaa aina Välimerelle asti. Tällöin matkaan lähdettiin usein joko autolautalla suoraan Saksaan tai Ruotsin kautta, lähtemällä matkaan joko Helsingistä tai Turusta laivalla auto turvallisesti autokannella. Ruotsiin päästyä matka suuntautui Malmöhön tai Göteborgiin, josta pääsi silloin autolautalla Tanskan puolelle. Siihen aikaan ei vielä ollut siltavaihtoehtoa, kuten nykyään Malmöön ja Kööpenhaminan välillä oleva pitkä silta. Sieltä matka suuntautui Saksan nopeita autobahneja pitkin aina eteläisen Euroopan maihin asti. Itä-Euroopan avautumisen jälkeen moni matka jatkoi matkaa myös Balkanille ja Puola ja Unkari tulivat tutuksi autolla matkustaville.

Automatkailu on noussut taas koronapandemian myötä uuteen suosioon ja ulkomaiden lisäksi sitä harrastetaan myös Suomen sisällä. Eurooppaan tehdyt automatkat ovat kuitenkin elämys vailla vertaa, kunhan tietyt asiat otetaan huomioon jo matkaa suunnitellessa. Liikaa ei voi korostaa sitä, että auton on oltava turvallisesti varustettu ja matkan hyvin suunniteltu. Nykyaikaisin välinein kaikki sujuu mutkattomasti ja riskit minimoiden.

Lapsena automatkalla olleet muistavat ajomatkat öisellä tiellä, jolloin vain edellä ajavan auton perävalot välkkyivät pimeydessä. Nykyään autoista löytyy todennäköisesti esimerkiksi Nordeye autovalot. Ne näkyvät pitkällekin säässä kuin säässä, myös sateen sattuessa. Kun autossa on Nordeye ajovalot, se tekee ajamisesta turvallista pitkilläkin ajomatkoilla. Matkustajat ja ajaja itse voivat rentoutua, kun tekniikka on kunnossa.

Ilman asuntovaunua matkaan lähtiessä hotellit ovat keskeisessä osassa myös automatkoilla. Nykyään sopivia hotelleja voi kysellä jo etukäteen vaikka tuttavilta, mutta monella hotellilla mainosvalot näkyvät tielle asti. Samoin kuin Nordeyen ajovalot, hotellien ulkovalot ovat nykyään tehokkaita. Hotellit myös panostavat moderniin julkisivuvalaistukseen. Tällöin matkailija voi valita hotellin jo sitä lähestyessään ensivaikutelman perusteella.

Hotelleja löytyy nykyään moneen lähtöön. Mielenkiintoisia hotelleja voi löytää myös netin eri sivustoilta. Erilaiset majoitusratkaisut ovat yleistyneet viime vuosina vauhdilla. Automatkaillessa hotelleissa on vieläkin enemmän valinnanvaraa, sillä autolla pääsee niihinkin hotelleihin, jotka ovat vähän hankalamman matkan päässä.

Esimerkiksi erilaiset kartanohotellit ovat usein vähän kauempana kaupunkien keskustoista. Samoin kylpylöitä ja viihtyisiä maatalomajoituksia kannattaa etsiä jo etukäteen netistä. Pohjoismaissa ja Euroopassa myös erilaiset linnahotellit ovat houkutteleva vaihtoehto. Perheen pienimmätkin viihtyvät, kun luvassa on yö oikeassa prinsessahotellissa. Tällaisia hotelleja löytää esimerkiksi Etelä-Saksasta.

Kun lähtee automatkalle, etukäteen suunnittelu on tärkeää. Matkojen pituus hotellista toiseen kannattaa olla selvillä, että vältytään liian pitkiltä ajomatkoilta. Auton mukavuuteen ja ajoturvallisuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomioita. Esimerkiksi hyvällä sisävalaistuksella, joita myös löytyy Nordeyen valikoimista, saadaan lisää ajomukavuutta. Onnistunut autolla tehty matka vaatii hyvän kombinaation ajomukavuudesta yhdistettynä kiinnostaviin hotellivaihtoehtoihin.