Eriskummalliset hotellit meillä ja muualla

Kun ollaan suunnittelemassa matkaa, oli se sitten loman tai työn merkeissä, ensimmäisenä valitaan usein yöpaikka. Hotelleja on montaa eri sorttia ja niiden joukosta löytyy takuulla mieluinen yöpaikka kenelle tahansa; ja vieläpä hyvään hintaan.

Siinä missä osalle riittää ihan vain pelkkä sänkypaikka jaetussa huoneessa, osa haluaa hotelliltaan myös jotain muuta: suoranaisen elämyksen. Tällainen voi olla vaikkapa jokin hotellin yhteydessä toimiva muu palvelu tai sitten ihan vain hotelli jo itsessään. Mikäli hotellilla on vaikkapa mielenkiintoinen historia tai se on jotenkin ainutkertainen, saa asiakas pelkkien yöunien lisäksi myös melkoisen elämyksen. Tähän on totuttu niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Kapselihotelli

Japanilaiset ovat jo pitkään pähkäilleet sen kanssa, miten isojen miljoonakaupunkien tungoksessa saisi käytettyä tilaa vähän fiksummin; varsinkin kun on tulossa turisteja. Tätä varten kapselihotellit nousuivat melko nopeassa ajassa suosituiksi ja niitä käyttävät niin paikalliset kuin turistitkin.

Kapselihotellin idea on se, että itse nukkumapaikka, joka melko lailla määrittelee asiakkaalle ilmoitetun hinnan, minimoidaan mahdollisimman huolellisesti. Kapselihotelleissa yhden huoneen voi täyttää sadalla kapselilla, mutta koska ne ovat itsenäisiä yksiköitä, vieraat voivat säilyttää yksityisyytensä ja nukkuminen on rahallisempaa.

Matkatavarat jätetään yleensä lukolliseen kaappiin ja itse kapselihuoneessa ollaan hiljaa ja siellä kuljetaan kevyesti treenitrikoot tai yövaatteet yllä. Ulkokengät eivät ole sallittuja vaan ne jätetään yleensä jo hotellin aulaan. Myöskään matkalaukkua ei kannata ottaa mukaan kapselihuoneeseen, sillä se ei sinne mahdu sitten millään.

Sen sijaan yleisiin tiloihin on panostettu oikein kunnolla. Monesti lukusaleissa on laaja valikoimia lehtiä, mangaa ja muuta luettavaa. Kylpyläosastolla pääsee puolestaan kuumaan mineraalikylpyyn ja talo tarjoaa saippuatkin kaupan päälle. Kaikki tämä maksaa yleensä 30 euroa yöltä.

Kelluva hotelli

Suomeen houkutellaan matkailijoita yleensä kauniilla luonnolla ja mikä olisikaan parempi paikka yöpyä kuin kelluva hotelli. Monissa isoissa kaupungeissa tällaista on testailtu jo pari vuotta ja asiakkaita on riittänyt. Koronakaan ei ole menoa liioin hidastanut, vaan myös suomalaiset ovat löytäneet jännittävän uutuuden.

Kelluvia hotelleita on Suomessa muutamia ja ne sijoittuvat pääkaupunkiseudulle. Idean on voinut toteuttaa esimerkiksi sillä, että koko hotelli kelluu vedessä esimerkiksi satamassa tai muuten rauhallisessa paikassa. Ne, jotka muistavat vielä vesisängyn, voivat kuvitella kuinka rentouttavaa on vain antaa veden rauhallisen liikkeen tuudittaa sinut uneen rankan päivän jälkeen.

Toinen tapa toteuttaa kelluva hotelli on lainata kapselihotelleilta: itse hotelli respoineen voi sijaita kuivalla maalla, mutta asiakkaat nukkuvat pienissä omissa “huoneissaan”, jotka kelluvat vedessä. Nämä huoneet voidaan tarvittaessa liittää toisiinsa köydellä tai antaa sitten vain kellua omin päin. Tällä tavalla kelluvaan hotelliin saadaan myös melkoisesti yksilöllisyyttä, jota kaipaavat eteenkin lomailijat. Pienet kelluvat huoneet ovat myös erinomainen paikka pariskunnille.